top of page
Billede af Jorge Zapata

BOAS
Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome

Skønne, glade, gryntende hunde - altid i godt humør og med en personlighed langt større end deres fysiske størrelse. Vi kender alle mindst én af disse skønne humørspredere, og det er ikke svært at forstå deres enorme popularitet som selskabs- og familiehunde.

Der er naturligvis tale om de brachycephale (kortsnudede) hunderacer, såsom Mops, Fransk - og Engelsk Bulldog, som med deres karakteristiske korte snudeparti, bedårende store øjne og små næser, tiltaler mange hundeejere.

Desværre medfører de velkendte, anatomiske træk hos brachycephale racer ofte store helbredsmæssige udfordringer og følgesygdomme for disse hunde, og mange vil have behov for dyrlægehjælp for at opretholde en forsvarlig livskvalitet. Herunder kirurgisk korrigering af de snævre luftveje.

Hvad er BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome)?

BOAS er en fællesbetegnelse for de anatomiske forhold hos brachycephale (kortsnudede) racer, der i varierende sværhedsgrad forhindrer fri passage af indåndingsluften, og dermed medfører vejrtrækningsbesvær;

Forsnævrede næsebor

Forsnævringer i hele næsehulens forløb

En lang, fortykket blød gane (hundens "drøbel)

Abnorm længde og tykkelse af tungen

Udposning af slimhindefolder i struben

Forsnævret luftrør

 


Hertil kommer risiko for følgesygdomme, såsom;

Reflux og mavesår

Nedsat elasticitet af lungevævet

Væskeophobning i lungerne

Forstyrret søvnmønster og abnorm udmatning
 

 

 

Hvordan behandles BOAS?​


Det er muligt at afhjælpe nogle af disse problemer ved kirurgisk indgriben. Ved operationen forkortes den bløde gane og indgangen til næseborene udvides. Dette vil for rigtig mange hundes vedkommende forbedre vejrtrækningen og øge livskvaliteten væsentligt, omend det ikke er muligt at korrigere alle de anatomiske afvigelser.

 

Det er højst anbefalelsesværdigt, at operationen foretages tidligt i hundens liv, da der oftest er tale om en art "domino-effekt". En hvalp eller unghund, som ved første øjekast måske kun lider af snævre næsebor, kan indledningsvis have relativt få begrænsninger - den snorker måske ikke udtalt endnu og har ikke problemer med at få luft, når den rører sig, og har et normalt søvnmønster. Men som tiden går vil syndromet i mange tilfælde udvikles, og komme til også at omfatte slimhinderne i luftvejene, gradvist forlængelse af den bløde gane etc.

Det vil i langt de fleste tilfælde lette hunden betydeligt at blive opereret næsten uanset sværhedsgraden af syndromet på operationstidspunktet, men de absolut bedste resultater opnås, hvis hunden opereres tidligt i livet.

Hvordan undersøges for BOAS?

Ofte vil BOAS være et emne, som du og dyrlægen taler om ved f.eks. den årlige sundhedsundersøgelse, hvis hunden er i risikogruppen. Herefter vil vi som oftest tilbyde en forundersøgelse hos kirurgen, hvor der foretages endnu en vurdering af hundens konformation. Yderligere vil den mest optimale behandlingsplan (selve indgrebets karakter, eventuelt behov for yderligere undersøgelser, pleje og pasning før og efter operation m.v.) blive grundigt gennemgået og spørgsmål afklaret. Dernæst vil en operationstid blive booket på en separat dag, da hunden skal starte op på medicin nogle dage forud for operationen.

Er du i tvivl om, om din hund kan lide af BOAS, så tøv endelig ikke med at kontakte os.

Hvis du ønsker ar dykke ned i mere dybdegående materiale omkring brachycephalt syndrom hos hund, vil vi anbefale følgende ressourcer:

Brachycephalt syndrom - Netdyredoktor

BOAS Research Group - University of Cambridge


 

bottom of page