top of page

Giardia hos hund og kat

 

Giardia er en lille encellet tarmparasit, som kan smitte hunde, katte og andre pattedyr, herunder også mennesker. Giardia er altså en såkaldt zoonoze, dvs. en sygdom, som kan inficere både mennesker og dyr.

 

Smittevej

Giardia-cyster/æg udskilles i afføringen fra smittede dyr, og overføres til det næste dyr, hvis dyret kommer kontakt med vand, jord eller andet i miljøet, som er forurenet med afføringen indeholdende Giardia-cysterne. Giardia kan altså ikke smitte ved direkte kontakt hund-til-hund eller kat-til-kat. Giardia-cyster kan overleve i månedsvis i miljøet, særligt i køligt og fugtigt vejr.

 

Symptomer på Giardia​

Symptomerne på giardiasis kan variere fra helt milde forstyrrelser i mave-tarmkanalen, såsom lind afføring, til alvorlig, blodig diarré med livstruende dehydrering. Som oftest vil hunden ikke have opkast og feber, og appetitten er sjældent påvirket. Sidst men ikke mindst, så vil et antal af smittede dyr fungere som såkaldt symptomløse smittebærere; dvs. at de har (og kan sprede) infektionen, uden selv at have kliniske symptomer.

Der går ca. en uge, fra hunden er blevet smittet, og til de kliniske symptomer indtræde. Symptomerne vil oftest være mest udtalte hos unge hvalpe.

 

Diagnose og behandling

Diagnosen stilles ved at undersøge en afføringsprøve fra dyret. Prøvesvaret vil som regel foreligge indenfor 1-3 dage.

Behandling af Giardia består dels af medicin, men i lige så høj grad af forskellige hygiejnetiltag for at undgå reinfektion. Foruden god håndhygiejne efter omgang med dyret, anbefales det at vaske bagende og faner på dyret, for at vaske eventuelle Giardia-cyster ud af pelsen. Desuden er rengøring og desinfektion af dyrets nærmiljø vigtigt.

Der findes ikke nogen vaccine til forebyggelse af Giardia, men prognosen fo, at dyret bliver rask med den rette behandling og gennemgribende hygiejnetiltag, er som regel god.

bottom of page