top of page

Vaccination af kat

I kattenes kernevaccination vaccineres mod kattesyge, katteinfluenza samt evt. chlamydiose. Som tillægsvacciner kan der gives beskyttelse mod rabies, katteleukæmi m.fl.

 

KATTESYGE: Kattesyge er en almindelig og meget smitsom sygdom, som forårsages af kattens parvovirus. Sygdommen kan påvirke katte i alle aldre, og dødeligheden er høj. Virusset inficerer og dræber cellerne i f.eks. knoglemarv og tarmvæggen. Parvovirus ødelægger de hvide blodlegemer, og det kan være årsag til alvorlige komplikationer.

 

HERPESVIRUS: Infektioner i kattens luftveje kaldes for ”katteinfluenza”. Kattens herpesvirus er et af de smitstoffer, som kan give katteinfluenza. Men også andre virus og bakterier kan give katteinfluenza.

 

CALICIVIRUS: Forskellige infektioner i kattens luftveje kaldes ofte for katteinfluenza, og calicivirus er ét af de smitstoffer, som kan forårsage dette. Men der findes også andre typer virus og bakterier, der kan give katteinfluenza. Calicivirus er et hastigt muterende virus. Det betyder, at der findes mange og forskellige stammer af virus – selv inden for et lille geografisk område.

 

CLAMYDIA: Chlamydiose hos kat skyldes infektion med mikroorganismen Chlamydophila felis. Den er artsspecifik og angriber derfor kun katte. Infektionen angriber øjets binde- og blinkhinde og giver øjeninfektion med rødme, hævelse og flåd – oftest startende i det ene øje. Forekommer ofte sammen med øvrige infektioner i de øvre luftveje.

 

RABIES: Rabies er forårsaget af en virus, der angriber centralnervesystemet. Alle pattedyr kan smittes, også mennesker. Inkubationstiden varierer fra få dage til flere måneder. Når dyret først har fået symptomer på rabies, er sygdommen altid dødelig.

bottom of page