top of page

Veterinær kiropraktik


Veterinær kiropraktik er en manuel (dvs. udøves ved brug af hænderne) terapi som bliver brugt til at behandle neurologiske lidelser, muskellidelser, samt lidelser forårsaget af skeletsygdomme hos både smådyr og større dyr. Veterinære kiropraktik (eller dyrekiropraktik) er blevet en eftertragtet specialisering inden for dyrlægefaget især indenfor de seneste år. De fleste er bekendt med fordelene ved kiropraktisk behandling for mennesker, men kun et fåtal kender til de positive effekter ved at foretage kiropraktiske behandlinger af kæledyr, samt hvilke sygdomstilstande, der kan behandles ved kiropraktik.

 

Hvad laver en dyrekiropraktor?
Dyrekiropraktorer specialiserer sig bl.a. i at diagnosticere og behandle såkaldte ’ryghvirvels subluxation komplekser’ som ofte kalddes VSC med baggrund i det engelske udtryk  ’vertebral subluxation complexes’. VSC’s er et kompliceret udtryk for et meget simpelt og logisk koncept.

Hundens rygrad er sammensat af mange mindre knogler som kaldes ryghvirvler. Ryghvirvlerne danner enheder, som beskytter nerverne i ryggen, og samtidigt tillader hunden at bevæge sig. De enkelte ryghvirvler danner led, og bevæger sig med ryghvirvlerne på hver side. Hvis et sådant ryghvirvelled ikke kan bevæge sig normalt, kalder man det et VSC. Hvis, for eksempel, et enkelt led ikke kan bevæge sig normalt, da vil andre ryghvirvelled bevæge sig mere for at kompensere for den manglende mobilitet. Det vil få hundens ryg til at bevæge sig unormalt, og den vil dermed ikke fungere optimalt.

Dyrekiropraktorer justerer ryghvirvlerne, så de igen kan bevæge sig normalt. Forøget eller formindsket bevægelse i ryggen irriterer de nerver i rygmarven, som forgrener sig ud tæt ved de unormalt fungerende led. Irritation af rygmarvsnerver resulterer i ændret nerveledning mellem organer, muskler og hjernen, og disse ændringer viser sig som smerte, nedsat ydeevne, skader eller nedsat modstandskraft overfor sygdomme.

 

Hvordan får hunde VSC's, og hvordan ved jeg, om min hund har brug for kiropraktisk behandling?

VSC’s opstår typisk fra ensidige, gentagne bevægelser, som din hund foretager hver dag. Eksempler på bevægelser, der kan forårsage VSC’s, er løb (efter bold) og agility træning. Fald, ekstreme belastninger og visse neurologiske lidelser, muskellidelser, samt lidelser i skelettet (se listen nedenfor) kan også forårsage VSC’s. Stort set alle hunde lider i nogen grad af VSC’s og kan derfor med fordel behandles med kiropraktik. Selvfølgelig vil hunde med lidelser i bevægeapparatet få mest ud af en kiropraktisk behandling, men selv raske hunde kan opnå fordele, der resulterer i bedre performance, højere livskvalitet og bedre funktion i dagligdagen.

Det er vigtigt at konsultere en dyrekiropraktor hvis din hund udviser tegn på smerte, lammelser/halthed eller hvis din hund har fået konstateret en lidelse i bevægeapperatet, såsom:

 

Balancebesvær

Albueledsdysplasi
Sygdomme i ryghvirvlerne
Halthed, som ikke responderer på traditionel behandling
Inkontinens
Kroniske problemer med fordøjelsen
Smerte i ryg og nakke
Slidgigt og ledbetændelse
Skader i muskler og sener

bottom of page