top of page
kaniner

Neutralisation af kaniner

 

Intakte (ikke-steriliserede) hunkaniner har op mod 80% risiko for at udvikle kræft i livmoderen inden de fylder 5 år. Da kaniner kan blive omkring 10 år gamle, er livmoderkræft dermed en hyppig dødsårsag hos intakte hunkaniner. Vi anbefaler derfor sterilisation, så snart kaninen nærmer sig kønsmodning (omkring 4-6 måneders alderen).

 

Både hun- og hankaniner har en meget høj kønsdrift og forplantningsevne. Da de samtidig er udprægede flokdyr og har glæde af at gå sammen, er det derfor en nødvendighed at få dem neutraliseret (kastreret/steriliseret) – især hvis der er tale om kaniner af forskelligt køn. Men selv hvis man udelukkende har kaniner af samme køn, anbefaler vi også, at de bliver neutraliseret, da det fjerner deres kønsdrift, som ellers både kan lede til stress og uhensigtsmæssig adfærd i form af aggression mod andre kaniner eller ejer. Har man indekanin, letter det også renlighedstræningen at få den neutraliseret.

 

På selve operationsdagen skal kaninen indlægges fra morgenstunden. Den skal have en lille madpakke med hjemmefra i form af hø, vandskål eller drikkeflaske, samt nogle af sine yndlingssnacks. Kaniner må IKKE faste.

Ved sterilisation og kastration skal kaninen i fuld narkose. Kaninen bliver barberet i et lille område på øret, så der kan lægges et ørevenekateter.

På hunkaninerne fjernes både livmoderen og begge æggestokke via et lille snit i maven. Snittet lukkes igen med indvendige sting, som opløser sig selv, og såret vil være fuldt ophelet efter ca. 10 dage.

På hankaninerne kan man foretage kastration enten via to små snit på pungen, via et lille snit lige over pungen eller via et lille snit gennem bugvæggen som på hunkanin. Her på klinikken anvender vi fortrinsvist kastration på pungen, hvor hver testikel fjernes gennem et lille snit på hver side af pungen. Huden lukkes med et enkelt sting, som opløser sig selv, og også her forventes fuld opheling efter ca. 10 dage.

Efter operationen skal der gives smertestillende hjemme de kommende dage, og første dosis gives allerede samme aften. Det er vigtigt at fortsætte med det smertestillende, indtil der igen er normal appetit og afføring, da kaniner ikke tåler, at deres mave går i stå. Det er en god idé at holde fordøjelsen i gang ved at supplere med flydende næring i form af Critical Care, indtil kaninerne spiser normalt igen.

bottom of page