
Reproduktion
Vi har på Buddinge Dyreklinik stor interesse for reproduktion hos hunde og katte, og vi deltager løbende på diverse kurser og efteruddannelsesforløb, for at holde os fagligt opdaterede og videreuddanne os indenfor dette spændende felt.
Vi tilbyder følgende ydelser indenfor reproduktion:
-
Brunstkontrol
-
Bestemmelse af parringstidspunkt hos hund.
-
Inseminering med frisk- og kølesæd.
-
Evt. inseminering med frost sæd i samarbejde med Anne Schierup, som ejer canicold.
-
Fremstilling og forsendelse af kølesæd.
-
Vurdering af sædkvalitet hos han-hunde og katte.
-
Udredning af fertilitetsproblemer.
-
Drægtighedsscanning af tæver og hunkatte.
-
Drægtighedsscanningsforløb på ca. 6 gange. Start på 21. dagen.
-
Røntgen med estimering af antal hvalpe/killinger.
-
Efterfødselstjek af hvalpe/killinger og moderdyr, herunder scanning af livmoder.
-
Vaccination mod herpesvirus
Brunstkontrol
Ved parring og ikke mindst ved inseminering, er det yderst vigtigt at kende det optimale tidspunkt. Tæver er forskellige både med hensyn til hvornår de er parringklar, og ikke mindst hvor tydelig deres adfærdsændring er i forbindelse med dette. Nogle tæver er parringsvillige langt før de er befrugtningklar, og andre måske slet ikke.
Det anbefales derfor altid at få lavet brunstkontrol i forbindelse med parring og inseminering. Ved parring uden for det optimale tids-vindue vil man kunne opleve færre hvalpe i kuldene, eller helt at tæven går tom. Manglende brunstkontrol er hovedårsagen til antallet af tomme tæver.
Brunstkontrol består af 3 undersøgelser, som samlet giver en vurdering af, hvor langt tæven er i hendes brunst.
Ved vaginoskopi kigger dyrlægen efter slimhindens farve, og ødem-dannelse samt mængden, og farven af det flåd tæven har. På et vaginalsvab fra tævens slimhinde, kan dyrlægen vurdere slimhindens celler. Disse ændres op til tævens ægløsning, og når tæven går ud af "befrugtnings-vinduet", vil dette også kunne ses i skedesvaberen. Til slut måles tævens progesteronniveau, da det er stigningen i progesteron som inducerer ægløsning. Dyrlægen vil altid udføre alle 3 test, da det er kombinationen af disse, som fortæller hvornår tæven er klar til parring.
Inseminering
Ved inseminering her på klinikken vil vi altid forlange at tæven har fået lavet brunstkontrol. Ved insemineringen placeres sæden lige uden for livmoderhalsen på tæven. Dette gøres ved hjælp af et kateter udviklet til dette. På kateteret er en oppustelig lomme som vil stoppe tilbageløb i forbindelse med insemineringen samt lave et sammenligneligt pres i skeden på samme måde som hanhundens svulmelegeme vil gøre det under normal parring. Ved inseminering med frisk sæd vil hanhunden blive tappet i konsultationen således sæden er helt frisk til inseminering.
Ved mere information, kontakt os da på klinikken - 44 98 04 24.
Herunder ses scanningbilleder optaget på klinikken
