top of page
Kat_Hund Columna-Col. Cerv. LL-28-06-201

Røntgen og Scanning

Billeddiagnostik er en helt essentiel og uundværlig del af undersøgelse og udredning af en lang række skader og sygdomme. Her på klinikken råder vi over både digital røntgen samt ultralydsscanner, hvilket giver os mulighed for at udføre hurtig og præcis diagnostik, således også mulighed for hurtigt at iværksætte den rette behandling. 

Røntgen

Under røntgenoptagelserne vil dyrene i langt de fleste tilfælde være sederet. Dette afhænger naturligvis af omfanget og formålet med undersøgelsen, men da gode billeder ofte kun opnås, når dyret ligger helt stille i et bestemt leje, vil sedation (medicinsk beroligelse) ofte være nødvendigt. Ved at sedere dyret mindsker vi ligeledes den eventuelle ubehag og stress, som kan være forbundet med røntgenundersøgelsen.

 

HD, AD og OCD
Klinikken tager HD/AD/OCD billeder til vurdering hos DKK.

Scanning
På klinikken har vi ligeledes en transportabel ultralydsscanner. Til forskel fra røntgen, hvor billedet er "fastfrosset", vil et scanningsbillede være "levende".

Dette betyder, at vi blandt andet kan se peristaltik og bevægelse i tarmene, tælle hvalpenes hjerteslag ved drægtighedsscanninger og meget andet.

Derudover kan vi med små ændringer i placeringen af scanningsproben, se organerne fra flere vinkler og vi er med ultralydsscanning i stand til at se langt mere detaljerede billeder af eksempelvis nyrerne, end det er muligt via røntgen.

Drægtighedsscanning

Drægtighedsscanninger foretages helst på 24-26 dagen. Her er fostrene store og fine, og hjerteslagene tydelige. Ved drægtighedsscanninger gives et estimat på antal fostre, men det er vigtigt at huske, at scanningsbillederne er 2-dimensionelle, og det er derfor ikke muligt at sikre sig mod, at de samme fostre scannes flere gange. Desuden er det stadig muligt, at nogle fostre går til inden fødslen.

Vi er på klinikken ikke i stand til at lave hjertescanninger, men henviser til medlemmer af Ecco-gruppen i Danmark.

16.2.jpeg
16.3.jpeg
bottom of page